Aileye yeni bir bebek ekleneceği zaman kedi sahiplerinin bir takım endişelere kapılması gayet normaldir. Bu duruma kedinizin kolay adapte olabilmesi için çalışmalara doğum gerçekleşmeden aylar öncesinden başlamalısınız.
DOĞUMDAN ÖNCE YAPMANIZ GEREKENLER
Bebeğiniz eve geldiğinde ister istemez kedinize ayırdığınız ilgi ve zamanda bir miktar azalma olacaktır. Bebek eve gelmeden aylar öncesinden kedinize ayırdığınız ilgi ve oyun saatlerini biraz azaltın. Böylelikle, kediniz daha az ilgi ile bebeği ilişkilendirmeyecektir.
Kedinizi fırsat buldukça arkadaşlarınızın bebekleri ile tanıştırın. Tanıştırma esnasında kedinize en çok sevdiği ödüllerden verin ve onu okşayın. Böylelikle, minik bebeklerin kurabiye getiren iyi sürü mensupları olduğunu düşünecektir. Eğer kediniz bebeğe tepki gösteriyorsa sakın onu azarlamayın ve bağırmayın. Sakince onu uzaklaştırın ve en kısa tarihte tekrar deneyin. Ufak çocukların kedinizi mıncıklamasına, kuyruğunu çekmesine mani olun. Çocuk kedinizi emniyetli bir şekilde tutabilecek yaşta değilse, buna müsaade etmeyin.
Eğer kedinizi bebeğin odasına sokmayacaksanız en baştan sınırları çizmelisiniz. Kedi daha aylar öncesinden o odaya girmemesi gerektiğini öğrenmelidir. Bu sebepten, odayı yerleştirirken veya hazırlarken kedinin içeriye girmesine izin vermeyin. Ona kapının dışında yatması gerektiğini öğretmelisiniz. Bebek eve geldikten sonra yasaklarsanız, yasağı bebekle ilişkilendirip bebeğe tepki duyacaktır. Odaya girmesine izin verecekseniz, odanın belli bir yerinde yatması gerektiğini öğretin. Bebeğin oyuncaklarıyla oynamasına izin vermeyin.
Bazı kediler, bebek ağlamasını tehdit oluşturan bir ses olarak algılayıp, agresyon gösterebilir. Bunu önlemek için bebek ağlamalarını kaydettiğiniz bir kaseti her gün birkaç sefer kedinize dinletin ve bu esnada ona bir ödül ikram edin.
Bebekler yürümeye başladıklarında ilk işleri evdeki kedinize sarılmak, onların kafa ve kuyruklarına yapışmak olur. Kediler çoğu zaman bu hareketleri bir tehdit olarak alır ve saldırabilirler. Aylar öncesinden kedinize, aynı bebeklerin yaptığı gibi, garip sesler çıkararak sarılın, çekiştirin, mıncıklayın. Bu esnada kedinizin bunu iyi bir şey olarak algılaması için ödüllendirin.
Çoğu kedi mama kaplarına yanaşılmasına tepki gösterir. Bebeğinizin emekleme döneminde zarar görmemesi için, aylar öncesinden, kediniz yemek yerken mama kabına yanaşın ve içine çok sevdiği bir ödül bırakın. Böylelikle mama kabına yanaşanları sevdiği ödüllerle ilişkilendirecektir.
Doğum gerçekleşince, anne eve gelmeden bir gün önce, bebeğin kullandığı battaniye veya zıbını eve getirip,kedinizin yatağına serin. Bu şekilde onun kokusunu gelmeden önce tanımış olur. Eğer kediniz bu eşyalarla oynamak isterse kesinlikle izin vermeyin. Eşyaları sakin bir şekilde ondan alın; bir saat sonra tekrar deneyin. Kedinizin yeni bebekle oynayamayacağını bilmesi çok önemlidir.
Kedinizin bebek kokusuna alışması için elinize bebe yağı ve bebek pudrası sürün.
BEBEĞİN EVE İLK GİRİŞİ
Yeni bebeğinizle kapıdan ilk girdiğinizde bebeği aile fertlerinden olmayan biri taşırsa daha iyi olur. Her zaman yaptığınız gibi kedinizle merhabalaşın. Günlük rutin merhabalaşmalarınızın dışına çıkmayın. İlk tanışmayı çok uzun tutmayın ve bebeği odasına götürün.
BEBEKLİ İLK GÜNLER
Kedinizi en sakin olduğu zamanlarda yanınıza çağırın. Onunla sakin ve güzel bir ses tonuyla konuşun. Bebeğinize sakin yanaşıyorsa onu ödüllendirin. Eğer kediniz sinirleniyor ve saldırganlık gösteriyorsa, aşırı tepki göstermeden, bağırıp azarlamadan onu mekandan uzaklaştırın. Daha sonra tekrar deneyin. Sabır ve istikrarla kısa bir süre sonra kediniz ailenin bu küçük yeni ferdine alışacak onun en iyi arkadaşı olacaktır.
Şartlar ne olursa olsun kedinizle bebeğinizi denetimsiz baş başa bırakmayın. En uysal kedilerler dahi bebeğinizin bir davranışını tehdit zannedip, saldırabilir. Bu davranışın altında zarar vermek amacı değil, kendini koruma içgüdüsü yatar. Kedinizin bebeğin üstüne yatmasından endişe ediyorsanız bebek yatağının üzerine koruyucu bir ağ gerebilirsiniz.
Kediler düzenleri değişince strese girerler. Böyle durumlarda mekandan uzaklaşır, saklanırlar. Evin birkaç noktasına içine girip saklanabilecekleri kapalı yatak-kutu benzeri eşya koyun. Bebeğin ağladığı anlarda kedinizin uzaklaşmasına izin verin.
Kedinizin günlük rutinine bağlı kalmaya çalışın. (Aynı saatte besleme, aynı saatte oyun oynama vs.)
SAĞLIK AÇISINDAN
Evdeki hayvanlar bebeklere sağlık açısından bir tehdit oluşturmaz. Kedinizin aşılarının ve iç-dış paraziter ilaçlamasının yapılmış olmasına dikkat edin. Havada uçuşan tüyler sizi endişelendiriyorsa, kedinizi tıraş ettirmenizi (doğumdan 2-3 hafta önce) önerebiliriz. Kediniz bahçeye çıkıyorsa, bebeğiniz emeklemeye başladığında, sokaktan gelen kedinizin patilerini yıkamalısınız.
Kediler evin her yerinde dolaşırlar. Bebeğinizin mamasını ve biberonunu hazırladığınız tezgahı anti bakteriyel temizleyicilerle silmelisiniz.
Kediniz yeni gelen bebeği ikinci bir kedi olarak algılayabilir. Bazı kediler bölgelerinin sınırlarını yeni kediye (bebeğe) anlatabilmek için evin bazı yerlerini idrarlarıyla işaretleyebilirler. Böyle bir durumda pek yapacak bir şey yoktur. Zamanla bebeğin bir tehdit oluşturmadığını anlayacak ve vazgeçecektir.
Hayvanla büyüyen çocukların ileride daha sosyal, daha mutlu ve merhametli bireyler oldukları gözlemlenmiştir. Lütfen kedinizi bebeğinize karşı bir tehdit olarak görüp, kedinizden vazgeçmeyin. Biraz sabır, biraz emekle bebeğiniz çok değerli bir kardeşe sahip olabilir.