Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

TAVŞANLARDA ÜREME

Tavşanlar doğada en çok üreyebilen hayvanların başında gelir.  Nüfusları kontrol altına alınamadığı için Avustralya’nın Queensland bölgesinde evlerde dahi beslenmeleri yasaklan mıştır.  Yılın her zamanı çiftleşebilirler. Doğada en çok kış sonu ve ilkbahar başı üredikleri görülmüştür. Sağlıklı bir dişi yılda 10 kez doğum yapabilir. 1.5-2 yaş dişilerin en fazla sayıda doğum yaptıkları dönemdir. Dişi yavru tavşan 3.5-4 ayda erginliğe erişir. 5-7 aylık olduğunda ilk yavrusunu yapabilir. Erkek yavru tavşanlar ilk çitleşmelerini 8-10 aylıkken yapabilirler. Gebelikleri 30-32 gün arasıdır. Bir seferde 1- 14 (genellikle 5-7) yavru yaparlar.
Tavşanlarda üreme organının çıkış deliği dişilerde uzunluğuna bir yarık şeklinde, erkeklerde ise yuvarlaktır ve bastırıldığında üreme organı bir çıkıntı şeklinde ortaya çıkar. Dişi tavşanın kafeste boylu boyunca yatması, otları dağıtması, vulvasının şişmesi eşleşme isteğinin belirtileridir. Tavşanınızı çiftleştirecekseniz her zaman dişiyi erkeğin kafesine götürün. Dişile kendi kafeslerinde daha hırçın davranırlar. 3-4 çiftleşmeye müsaade edin. Sonra dişiyi tekrar kendi kafesine koyun. Mevsim kışsa, kafesin soğukta kalmadığına emin olur. Gebelikte ve yavrular büyürken kafesin içinde bulunduğu ortamın sıcaklığı 22-28 derecenin altına düşmemelidir.
 
Doğumdan birkaç gün önce dişi göğüs ve karın altı tüylerini yolar; saman,sap ile yuva hazırlamaya başlar.(bazen de hazırlamayabilir.)Normalde doğum çok kolay ve hızlı gerçekleşir.( 7-30 dakika sürer.)Nadiren bütün bir gün de sürebilir. Gebeliğin 33. gününde doğum halen gerçekleşmemişse,tavşanınızı doğumu başlatacak oksitosin iğnesi için veterinerinize götürmelisiniz. Ölü embriyo varsa, sorun uterusun burulması da olabilir. 8 den fazla yavru varsa yavru ölümleri daha çok görülür; çünkü annenin 8 memesi vardır ve daha fazla sayıda yavruyu beslemekte yetersiz kalır. Doğumdan sonraki ilk 48 saat anneyi rahatsız etmeyin ve yavrulara bakmaya çalışmayın;hele yavrulara kesinlikle dokunmayın. Strese giren anne yavruları yuvadan atabilir, hatta onları yiyebilir. Doğumdan 2-3 gün sonra anne tekrar çiftleşmeye hazır olur. Yavrular 5-8 hafta anne sütü emerler. 3. Haftadan itibaren katı gıdalardan da tüketmeye başlarlar. Erkek yavrular annelerinin kafesinde 3 ay,dişi yavrular ise 18-20 hafta kalabilirler.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)