Zayıflama, iştahsızlık, ilgisizlik, tüylerini kabartıp başını kanatlarının arasına sokmak, ishal, tüy yolma, hareketsizlik, burun akıntısı, göz kızarıklığı ve iltihabı, kanatların aşağı sarkması, kanama, solunum problemleri, tüylerde kirlenme ve matlaşma hastalığın belli başlı belirtileridir. Papağanlar narin kuşlardır. Çok çabuk hastalanırlar. Hiç vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz hayati önem taşır.
Soğuk algınlığı enfeksiyonları—Isı değişimleri, cereyanda kalmak en yaygın sebepleridir. Başlıca belirtileri nezle, hapşırık, hırıltılı zor solunum, burun akıntısıdır.
Newcastle hastalığı—Viral, ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalık çiğ yumurta kabuğundan, serçe dışkısından bulaşabilir. İştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, ishal, başın ters yöne dönmesi, denge kaybı, göz kapaklarında iltihaplanma, kramplar, kendi çevresinde dönme bu hastalığın belirtileri olabilir.
Psittacose—Chlamydia psittaci isimli bakterinin sebep olduğu, insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Son 20 yılda yaygınlaşmıştır. Bakteri kuşun burun bölgesine, doku ve tüylerinin içine yerleşir. Kuşlarda iştahsızlık, hareketsizlik, uyku hali gibi belirtiler görülür. Burun salgıları ve tüylerdeki bakterileri soluma ile insana geçer. Gagalama ve ısırma yolu ile bulaşma ihtimali düşüktür. İnsanda üst solunum yollarından kan yolu ile tüm dokulara yayılır. Kuluçka devresi 7-14 gündür. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, boyun ağrısı, farenjit, boyun lenflerinde şişme hastalığın insanlardaki belirtileridir. Her 4 hastadan birinde burun kanaması, kas ağrısı görülür. Hastaların %70 inde dalak büyür. Menenjit hastalığı ile karıştırılabilir.
Mide enfeksiyonları—Bakterilerin sebep olduğu hastalıklardır. Kuşunuz günlük gıdasını almasına rağmen kilo kaybeder. Dışkısında sindirilmemiş gıdalar görülür. Kusma, ishal diğer belirtilerdir. --dışkıda sarı renk, karaciğer bozukluğu; --dışkıda kan, zehirlenme; --ishal, üşütme, stres, yanlış beslenme belirtileridir.
Kabızlık—Hareketsizlik, yanlış beslenme başlıca sebepleridir. Taneli bitki, taze meyve ve yeşillik oranlarını arttırmalısınız. Kabızlık devam ederse ilaç tedavisi gerekebilir.
Küf-mantar hastalığı—Birtakım küf ve mantarların kuşun burun deliklerine yerleşmesi ile hastalık oluşur. Bu küf ve mantarlar zamanla burun deliklerini tahrip eder. Burun delikleri büyür. Vit-A eksikliği kuşun bu hastalığa daha kolay yakalanmasına sebep olur. Burun akıntısı, burun deliklerinde kaşınma ve şişlik bu hastalığın belirtileridir. Veteriner hekiminiz burun deliklerinde biriken tortuları temizleyecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Ayak-göz-gaga mantarları—İyi temizlenip dezenfekte edilmeyen kafeslerde zaman içinde bir takım mantarlar üreyebilir. Gaganın pürüzlü bir hal alması, ayaklarda ve gözde pullanma, matlaşma mantar hastalığının belirtileridir.
Salmonella—Hastalığı taşıyan fareler tarafından kirletilmiş kuş yemleri, iyi kaynatılma mış yumurta kabuğu ve pişmemiş yumurta sarısı bu hastalığı papağanınıza geçirebilir. Salmonella insana da geçen bir hastalıktır. Hasta kuş sessizleşir, tüyleri kabarıktır. Kanlı ishal, zor nefes alımı, boynun bir tarafa dönük durması, kramplar bu hastalığın belirtileri olabilir. Yumurtayı kuşa vermeden çok iyi haşlamak, piyasada satılan kalitesiz, markasız açık yemleri almamak dikkat etmeniz gereken hususlardır.
Kafes bitleri—Bunlar küçük kırmızı dış parazitlerdir. Dikkatli bakıldığında gözle görülürler. Kafesin ve kuşun komple uygun ilaçlarla temizlenmesi gerekir.
Gaga üstü uyuz hastalığı—Uyuz böceği kuşun gagasının üstündeki deriye yerleşir. Buradan burun üzerindeki ete ve göz kapaklarına yayılır. Kuş bu bölgeleri devamlı kaşır. Bazen papağanlar hastalık belirtisi göstermeden bu uyuzu taşıyıp, diğer kuşlara bulaştırabilirler.
Kursak iltihabı—Bozuk yem, kirli içme suyu sebep olur. Kuşta, boğulma, kusma, baştaki tüylerin birbirine yapışması gibi belirtiler gözlemlenir.