HASTALIKLAR
Muhabbet kuşları hassas hayvanlardır, çok çabuk hastalanır, zor iyileşirler. Bu kuşlarda hastalıklar çok hızlı seyreder. Tüylerinin kabarması, iştahsızlık, ishal gibi belirtiler görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir hekime danışınız.
İshal = Gıdaya bağlı basit bir hastalık da olabilir; e coli enfeksiyonu, solunum yolları enfeksiyonu, tifo da olabilir.
Nezle = Kuşlarda burun akıntısı; nezle, astım ya da solunum yolları enfeksiyonu nun bir belirtisidir. Kuşa aspirin vermek halk arasında sıklıkla yapılan büyük yanlışlar dan biridir. Kafeste birden fazla kuş varsa hasta kuşunuzu vakit geçirmeden ayırın.
Kusma = Kusma başka hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Çiftleşme isteği, sindirim sistemi rahatsızlıkları, e coli enfeksiyonları kusmaya sebep olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir belirtidir.
Kaşıntılar = İç ve dış parazitler, mantar enfeksiyonları, karaciğer yağlanması, gıdaya bağlı alerjiler kaşıntıya sebep olabilir.
Tümör ve kistler = Muhabbet kuşlarında çok sık görülür. Deride gelişen tümörler, bağırsak tümörleri sıklıkla görülen tümörlerdendir. Yumurtanın karın boşluğunda kalması ekseri tümörle karıştırılır.
Guatr hastalığı = Beslenmede iyot eksikliği, soya fasulyesi, keten tohumu, şalgam türevleri, lahana, brokoli gibi gıdaların fazla tüketilmesi, tiroit bezinin enfeksiyonları, organofosfat gibi zehirli maddelerin alınması guatra sebep olabilir. Kilo kaybı, hırıltılı zor solunum, ötüş bozukluğu, yutkunma güçlüğü, kursakta şişlik, yem çıkarma bu hastalığın bazı belirtileridir. Hekiminizin önereceği iyot tedavisi uygulanmalıdır.
Romatizma = Nem oranı yüksek, serin yerlerde yaşayan, banyodan sonra geceyi ıslak geçiren kuşlarda görülür. Yürümekte zorluk çekmek, ayakta duramamak, düştüğü yerde kalmak başlıca belirtileridir.
Aşırı yağlanma = Dengesiz ve aşırı beslenme, yüksek proteinli gıdalar, unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesi aşırı yağlanmanın sebepleridir. Kuşunuzu, daha düşük kalorili gıdalarla besleyiniz ve daha çok hareket edebileceği daha büyük bir kafese koyun.