FIP nedir ?
Kedi koronavirüsleri çoğunlukla gastrointestinal sistemde bulunur ve önemli bir hastalığa neden olmazlar. Bunlara kedilerin enterik koronavirüsleri (FeCV) denir. FeCV ile enfekte olmuş kediler genellikle ilk viral enfeksiyon sırasında herhangi bir belirti göstermez, ancak bazen kısa süreli ishal nöbetleri ve / veya kendiliğinden iyileştikleri hafif üst solunum yolu belirtileri şekillenebilir.
Kedilerde enfeksiyonu takiben 7-10 gün sonra virüse karşı bağışıklık yanıtı başlar.
Bu süreçte virüs bir veya daha fazla mutasyona uğrayarak biyolojik davranışını değiştirir ve “FIP” virüsüne dönüşür
Corona virüs pozitif olan tüm kedilerde virüs “FIP” virüsüne dönüşür mü ?
Elbette hayır… Ancak bazı kedilerde bu dönüşüm söz konusu olur ve mutasyon gerçekleşerek enterik corona virüs “FIP” virüsüne dönüşür.
Enterik coronavirus enfeksiyonu sırasında bizim makrofaj olarak adlandırdığımız bağışıklık sistemi hücreleri enterik coronavirusu alır ve adeta paketleyerek izole eder ve takiben de yok eder. Ne yazık ki bu bağışıklık sistemi hücreleri mutasyona uğramış virüsleri yok etme konusunda başarılı değildirler. Sonuçta başarısız makrofajlar ve tüm vücuda yayılan mutant virüslerin etkisiyle tüm organları etkileyen bir enfeksiyon ortaya çıkar. Sonuçta bu enfekte hücrelerin bulunduğu dokulardaki damarların çevresinde, genellikle karın boşluğu, böbrek veya beyinde şiddetli yangısal reaksiyonlar meydana gelir
Bir kedide FIP belirtileri şekillendiğinde hastalık genellikle ilerleyicidir ve yakın zamanda kullanıma sunulan GS441 olmaksızın neredeyse her zaman ölümcüldür
Bildiğimiz kadarıyla koronavirüsler enfekte kedilerden insanlara geçemez
Mutasyonu Ne Tetikler ?
Hangi kediler daha risklidir ?
Tüm kedilerde FIP şekillenebilir ancak genç kediler için durum daha risklidir. 1.5 yaşın altındaki kedilerde hatta 7 aylık ve daha küçük olanlarda hastalığa daha sık rastlanır. Saf ırklar, erkekler, yaşlılar, grup halinde yaşayan kediler FIP gelişimine duyarlıdırlar.
Belirtileri nelerdir ?
Başlangıçta sadece dalgalı ateş, halsizlik ve iştahsızlık olabilir. Bu ataklar kısa süreli ve geçici olabileceği gibi, uzun süre devam edebilir de…
Kuru formda genellikle sallantılı yürüyüş, nöbetler gibi nörolojik belirtiler şekillenebilir. Bu formda hastalık yaş forma göre daha yavaş ilerler.
Yaş formda bilindiği gibi karın boşluğu ve/ya da göğüs boşluğunda yapışkan karakterde , sarı bir sıvı birikir.
FIP bulaşıcı mıdır ?
Yanıt basitçe “hayır” dır. FIP bulaşıcı değildir, ancak enterik corona virüs bulaşıcıdır.
Aklimizi karıştıran en önemli nokta belki de şudur ;
Enfeksiyöz olarak nitelendirilen bir hastalık nasıl olur da bulaşıcı olmaz ?
Bulaşıcı olan kedilerin enterik corona virüs enfeksiyonudur. Bu da kedide herhangibir belirtiye neden olmayabileceği gibi hafif ateş, ishal gibi belirtilere yol açabilir.
Mutasyona uğramış virüs yani FIP virüsü neden bulaşmaz ?
Kesin bir açıklaması olmamakla birlikte, mutasyonda genetik faktörlerin rol oynaması nedeni ile her kedinin mutantının kendisine özgü olduğu ve bu anlamda diğer kedide etkili olmadığı görüşü hakimdir. Ayrıca enfekte kediler enterik corona virusu dışkıları ile yayarlar ancak “FIP” virusunu yaymazlar.
Kaldı ki her kedinin mutantı kendisine özgü olduğu için FIP virusunun bulaşması söz konusu değildir.
FIP virüsü testlerle saptanabilir mi ? Testler neyi ortaya koyar ?
Ne yazık ki FIP’ın kesin tanısinı sağlayan bir test söz konusu değil.
Viral testler enterik corona virus’un varlığını ya da yokluğunu ortaya koyar. Bu virüslerde meydana gelen mutasyon bireye özgü olduğu için oldukça fazla sayıda ve birbirinden farklı mutasyon olasılığı vardır. Bu nedenle mutant virusun varlığının saptanması oldukça güçtür.
FIP belirtileri gösteren bir hastanın corona pozitif olması tanıyı destekler ancak hasta FIP belirtisi göstermiyorsa coronavirus testinin pozitif olması bir anlam ifade etmez Testler bize uyumlu klinik belirtilerin varlığında yol gösterici olurlar. Bununla birlikte özellikle gençlerde, antibiyotiklere yanıt vermeyen ateşle birlikte antikor titresinin yüksek olması FIP’i işaret eder.
Sağlıklı bir kedide coronavirus antikor titresinin yüksek olası mutlaka FIP şekilleneceği anlamını taşımaz. Bu durum, koruyucu önlemlerin alınması açısından dikkate alınmalıdır.
PCR testi FIP tanısında kullanılmakla birlikte, hiçbir test %100 kesin sonuç vermez. Az önce de belirttiğim gibi sadece klinik belirtilerin varlığında şüphemizi güçlendirerek tanıya destek olur.
Ayrıca hekiminiz kliniğinde de yapabileceği bazı laboratuvar testleri ile hastalığa ilişkin önemli bazı veriler elde edebilir
Etkin bir tedavi söz konusu mu ?
Son döneme kadar tedavi edilemeyen FIP günümüzde GS441524 ile tedavi edilebilir hale gelmiştir.
GS441524 kullanımının mümkün olmadığı olgularda hekiminiz FIP tanısı koyulan hastada oluşan ya da oluşacak hasarların azaltılması, hastanın yaşam konforunun sağlanması yönünde gerekli tedavileri uygular. Hekiminiz tarafından yapılan uygulamalar hastanın rahatlamasını sağlayarak yaşam süresini uzatabilir.
GS441524’e ilişkin tüm sorularınızın yanıtları için bizi takip edin…