Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

KÖPEKLERDE YAŞLILIK

Köpekler ne zaman ‘’yaşlı köpek’’ sınıfına girerler? Birçoğumuz köpeğimizin yaşlandığını kabul etmek istemeyiz. 1970’li yıllarda ortalama köpek ömrü yaklaşık 7-8 yıldı. Günümüzde doğru bakım ve tedavi imkanlarıyla bu süre 11-15 yıla uzamıştır. Küçük ırkların, melez köpeklerin ve bazı ırkların daha uzun yaşadıkları bilinmektedir. Günümüzde, ortalama köpek ömrü; küçük ırk köpeklerde 15, orta boy ırklarda 11-14, büyük ırk köpekler ise 10 yıldır. (kaynak: Amerikan Veteriner Hastaneleri Birliği) Genetik faktörler, bakım ve beslenme bu sürenin belirlenmesinde önemli rol oynar. 10 kilo ve altı bir köpeği 7 yaşından itibaren; 10kilo ve üstü bir köpeği 6 yaşından itibaren senior (yaşlıca) olarak kabul edilebiliriz.

Köpeğinizin sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmesi ve uzun yaşaması için yapmanız gerekenler:

  • Öncelikle her 6 ayda bir kan tahlili ve fiziksel muayenesini yaptırın. Kalp, böbrek ve karaciğerler en çabuk etkilenen organlardır. İyi bir gözlemci olun;  köpeğinizdeki en ufak hastalık belirtisini atlamayın.
  • Köpeğinizin diş ve ağız sağlığına önem verin. Dişlerini her gün fırçalayın. 6 ayda bir veterinerinize köpeğinizin diş muayenesini de yaptırın. Veterineriniz gerekli görürse diş temizliği yapacaktır.
  • Köpeğinizi en iyi mama ile besleyin. Bütçeniz buna uygun değilse, ucuz market maması yerine özel pişirilmiş ev yemeği verin. Yaşlı köpeklerin sindirim sistemleri yavaşlar. Günlük mamasını ikiye bölüp, sabah-akşam besleyin. Tok karnına aktivite yaptırmayın. Veterineriniz gerek görürse takviye vitamin-mineral verebilirsiniz. Yaşlı köpeklerde obezite çok rastlanan bir sorundur. Köpeğinizi aşırı beslemeyin. Fazla kilosu varsa, zayıflatmaya çalışın. Şişmanlık, birçok sistematik hastalığa sebep olur.
  • Köpekler yaşlandıkça ısı değişimlerinden rahatsız olurlar. Eskiden sıcak havalarda kendini soğuk taşlara atan köpeğiniz, yaşlılığında halının üstüne yatmak isteyecektir. Çok soğuk havalarda dışarıda uzun saatler kalmak istemeyecektir. Köpeğinizi mümkün mertebe sabit ısıda yaşatmaya çalışın.
  • Yaşlı köpeklerde eklem hastalıklarına çok sık rastlanılır. Köpeğiniz sabahları topallıyorsa (soğuk topallık), yattığı yerden zor kalkıyorsa büyük olasılıkla artrit benzeri bir rahatsızlığı vardır. Veterinerinizin önereceği glucosamine/chondroitin gibi eklem kuvvetlendiriciler kullanabilirsiniz.
  • Köpeğiniz yaşlandıkça günlük aktivitesi azalacaktır. Eskisi kadar çok hareket edemese de, her gün günlük aktivitesini yapmasını sağlayın. Koşturup, zıplatmayın; fakat çok uzun olmayan yürüyüşlere çıkarın. İmkanınız varsa yüzdürün. Hareket köpeğinizin kalp- damar sağlığı açısından büyük önem taşır. Ayrıca aktif köpeklerde obezite riski azalır.
  • Yaşlı köpekler tüylerini daha az yalar, daha az temizlenir. Köpeğinizi her gün tarayın. Köpeğinizin derisi çok kuruysa veterineriniz size takviye vitaminler, özel şampuanlar önerebilir.
  • Köpeklerin yaşlanmayla beraber görme ve duyma duyuları azalır. Katarakt yaşlı köpeklerin en başta gelen sorunlarındandır. Kataraktın erken safhalarda yakalanması önemlidir. Bazı göz damlaları sayesinde bu göz hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir.
  • Köpeğinizin iç ve dış paraziter ilaçlamalarını ihmal etmeyin; aşı zamanlarını atlamayın. Veterineriniz başı aşıların yapılmasına artık gerek olmadığına karar verebilir.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)