Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

KÖPEKLERDE ÜREME

Dişi köpekler cinsel olgunluğa 6-24 ayda ulaşırlar. Bu sürede ırksal farklılıklar rol oynar. Küçük ırklar 6-10 ayda, büyük ırklar 18-20 ayda ilk kızgınlıklarını gösterirler. Kızgınlık her 4-10 ayda (genelde 7 ayda bir)bir tekrarlanır. Cinsel olgunluğa ulaşmış erkek köpeğin çiftleşmesi için özel bir dönem gerekmez. Erkek köpek her zaman çiftleşmeye hazırdır. Kızgınlık göstermeyen dişi köpek erkek köpeği kabul etmez. Dişi köpeğinizi çiftleştirmeden önce aşılarının tamamlandığına ve paraziter ilaçlamalarının yapıldığına emin olun. Dişinin ilk çiftleşmesi için 18 aylık olmasını bekleyin.(3. östrusu takiben çiftleştirin)Seçeceğiniz baba adayının cüsse olarak dişiden çok büyük olmamasına dikkat edin. Bu durum hem çiftleşme esnasında köpeğinizin sakatlanmasına, hem de doğacak yavruların çok iri olup, güç bir doğuma sebep olabilir. Dişilerin kızışma dönemi evreleri:

Proöstrus—Dişinin vulvasından kanlı bir akıntı gelir. Bu süreç yaklaşık 9 gün(2-22gün) sürer. Bu dönemde dişi civardaki erkek köpekleri cezbeder ama çiftleşmeye izin vermez.

Östrus—Kanlı akıntının rengi açılır ve akıntı mukozamsı bir hal alır. Bu süreç de yaklaşık 9 gün (2-22gün) sürer. Yumurtlama bu dönemin başlangıcından sonraki 5 gün içerisinde olur. Dişi bu dönemde erkeği çiftleşmek üzere kabul eder. Fenomon salgısının en yüksek olduğu zamandır. Yavru almak için 3 kez çiftleştirme önerilir. Köpekler tek eşli değildir. Dişi köpek bu dönemde birden fazla köpekle çiftleşebilir; doğan yavruların birden fazla babası olabilir. Çiftleşme sonrasında erkekle dişi uzun bir süre kenetli kalırlar. Bu çok normaldir; ayırmaya çalışmayın. Genç ve tecrübesiz köpekler çiftleşmede başarısız olabilirler. Yavru sayısı normalde çiftleşme sayısıyla orantılıdır.

Metöstrus (Diöstrus) —süreci takip eden yaklaşık 65(55-90) günlük evreye metöstrus denir. Dişi halen erkek köpeklerin ilgisini çeker fakat artık çiftleşmeye yanaşmaz.

Anöstrus—Bu cinsel dinlenme dönemidir. Bir sonraki kızışma dönemine kadar yaklaşık 120 gün (40-270) sürer.

Köpeklerde gebelik yaklaşık  59-68 gün sürer. Büyük ırklar 6-14,orta ırklar 5-10, küçük ırklar 1-4 yavru yaparlar. Gebeliğin 27. gününden sonra yavrular ultrasonla görüntülenebilir. İçerideki yavruların zararlı ışınlardan etkilenmemesi için gebe köpeğe röntgen çekilmesi önerilmez. Zorunlu durumlarda gebeliğin 50. gününden sonra çektirebilirsiniz. Gebelik süresinin 30-45-55. günlerinde köpeğinizi kontrol için veterinerinize götürün. Doğumu yaklaşan anne köpeğin memeleri belirginleşir(memelerden süt gelebilir),karnı şiş ve gergindir, huzursuzdur, iştahı azalır. Vulvası dışarı doğru büyür. Vulvadan akıntılı sıvı gelmesi doğumun birkaç saat içerisinde başlayacağına işarettir. İki yavrunun doğumu arasında 15-30 dakika geçebilir. Bu süre nadiren 7-8 saate kadar uzayabilir. Doğum esnasında anne köpek amnion kesesi, plasenta gibi atıkları temizleme içgüdüsünden dolayı yiyebilir. Bunları yemesinin  sağlık açısından bir sakıncası yoktur ama siz yine de yemesine müsaade etmeyin. Bu atıklar kusmasına, mide rahatsızlığına sebep olabilir. Doğumdan 8-10 saat sonrasında annenin sancıları devam ediyorsa, aşırı halsiz, hareketsiz, dengesiz görünüyorsa vakit kaybetmeden veterinerinize götürün. İçeride yavru kalmış( ölmüş) veya doğum kanalına sıkışmış olabilir. Doğumda yavru kanaldan çıktıktan sonra sıkışıp kalırsa, annenin ıkınması ile eşzamanlı olarak çok yavaşça yavruyu çekip, doğuma yardımcı olabilirsiniz. Anne köpek amnion kesesini açıp, göbek kordonunu kesmiyorsa bir veterinerin acil olarak size gelmesini isteyin. Daha önce köpek doğumu konusunda hiç tecrübeniz yoksa kendiniz yapmayı denemeyin. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda anne yavruların amnion keselerini açar, göbek bağlarını dişleyerek koparır. Yavruyu yalayarak temizler. Son yavrunun doğumundan 2 saat sonra da emzirmeye başlar. Doğum yapan annenin vulvasından 15-20gün akıntı gelmesi normaldir. Bu süre uzarsa doktorunuza danışmalısınız. Yavruların ileride güven sorunu olmayan, sağlıklı, bağışıklığı yüksek köpekler olabilmeleri için en az 8 hafta annelerinin yanında kalmaları gerekir. Çok sayıda yavru yapan anneler(özellikle tecrübesiz olanları) tüm yavruları besleyemeyebilir.Pet shoplardan temin edeceğiniz anne sütü muadili mamalar ve bir biberonla anneye yardımcı olabilirsiniz.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)