Bir ilk yardım çantanın içinde olması gerekenler:
KÖPEKLERDE İLK YARDIM GEREKTİREN DURUMLAR
ISI ÇARPMASI—Köpeklerin ter bezleri yoktur (patilerinin altında vardır ama daha ziyade kimliklerini belirten bir koku yaymalarını sağlar). Bu sebepten köpekler yüksek ısılarla baş edemezler. Köpekler ağız-soluma yolu ile ısılarını dengede tutmaya çalışırlar. Sıcak havalarda köpeğinizi güneşin altında, özellikle arabada bırakmayınız ve uzun yürüyüşlere çıkmayınız. Köpeğinizin yüksek ısıdan etkilenmesi için 10 dakika yeterlidir. Arabanızda pencereleri açmanız yeterli olmayacaktır. Klimalı arabalarda bu süreyi biraz daha uzun tutabilirsiniz ama köpeğinizin yalnız ısıdan değil, mor ötesi ışınlardan da etkilendiğini size hatırlatalım. Hızlı ve düzensiz nefes alıp verme, açık kırmızı renkli dil, kırmızı-soluk dişeti, halsizlik, yüksek kalp atış hızı, yüksek nabız, denge problemi, baygınlık, kalın yapışkan salya, beyin ödemi, beyin kanaması, ishal, şok, koma ısı çarpmasının belirtileridir. Köpeğin yaşı, kilosu, ırksal özellikleri, sağlık durumu hatta rengi (açık renk kürk ışınları yansıtır ama koyu renk ışınları emer) bu tabloda rol oynar. Yaşlı, obez, kalp-damar hastası köpekler ısı çarpmalarında büyük risk altındadır. Bulldog, boxer, pug gibi basık burunlu hayvanlar da anotomik yapılarından dolayı ısıya karşı daha hassaslardır. Köpeğinizi ısı çarparsa derhal onu hava akımının olduğu serin bir yere alın. Kolayda bir vantilatör varsa kullanın. Köpeğinizi serin-ılık suyla ıslatın.Her 5 dakikada bir ıslatma işlemini tekrarlayın.Suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin.Asla direkt buz kompresi yapmayın.Çok soğuk su köpeğinizi şoka sokabilir.Boyun,baş,ayak bölgelerine ıslak havlularla kompres yapın.Bacaklarına,yumuşak tabakalarına alkol sürmek de faydalı olacaktır.Isı çarpmış bir köpeğin vücut ısısını ilk 10-15 dakika içinde 38-39 dereceye düşürebilmelisiniz.Bu işlemleri yaparken belli aralıklarla köpeğinizin ateşini ölçmeyi unutmayın.Bu süreçte köpeğinize su içirmeyi deneyin.İçemeyecek durumdaysa ısrar etmeyin,nefes borusuna kaçırabilirsiniz.Köpeğiniz kendine gelince çok iyi havalandırdığınız aracınızla mutlaka veterinere götürünüz.Köpeğinizin serum alması çok önemlidir.
ZEHİRLENMELER—Zehirlenmelerde ne yapacağınızı , zehirleyen maddenin ne olduğu belirler.Tedavi etkenin türüne göre değişir.Bozuk gıdanın sebep olduğu zehirlenmelerde köpeği kusturmak iyi bir yöntemdir.Veteriner kliniklerinde bu iş için birtakım özel ilaçlar vardır.Fakat vakit kaybetmemek için evinizde 2 yemek kaşığı sofra tuzunu ½ çay bardağı suya karıştırıp köpeğinize içirmeyi deneyebilirsiniz.Evimizde karbon (kömür)tabletleri bulunmasında da fayda vardır.Kimyasal madde zehirlenmeleri daha tehlikelidir.Köpeğinizin içtiği asit,alkali madde,çamaşır suyu,tiner veya kostik etkili bir kimyasalsa kusturmayın.Boğaz ve yemek borusu tekrar hasar görebilir.Böyle bir durumla karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz. Titreme,kasılmalar,solunum güçlüğü,kusma,koma hali zehirlenmenin belirtileridir.Evimizdeki ilaçları,kimyasalları,temizlik malzemelerini kapalı-kilitli dolaplarda tutmamız bu tip tatsız olayları yaşamamamız için almamız gereken tedbirlerin başında gelir.
ELEKTİRİK ÇARPMASI—Böyle bir durumda önce kendi güvenliğiniz için sigortayı kapatın. Kapatamıyorsanız tahta bir sopa, ahşap bir sandalye yardımıyla köpeği akımdan uzaklaştırın.Ciddi vakalarda önemli yanıklar oluşabilir,köpeğin solunumu durabilir.Suni teneffüs gerekebilir.Kalp atışı yoksa kalp masajı yapmalısınız.
YANIKLAR—Kostik etkili maddeler,kaynar su ve yüksek ısılar yanığa sebep olabilir. Kimyasal kaynaklı yanık oluştuğunda,kimyasalla temas eden bölgeyi yaklaşık 10 dakika süreyle tazyikli bol su ile yıkayın. Soğuk kompres, yanık merhemi uygulayın.Ağır yanıklarda vakit kaybetmeden veterinerinize gitmelisiniz.
ARI SOKMASI—Bir parça amonyak damlattığınız pamuğu arının soktuğu yere sürün.Fazla miktarda amonyak kullanmayın.Boğaz ve bölgelerindeki sokulmalar daha tehlikelidir.Çok sayıda arının sokması köpeğinizi şoka sokabilir.Hemen en yakın veteriner kliniğine gitmelisiniz.
YILAN VE AKREP SOKMASI—Arazide yürürken köpeğiniz ani bir çığlık atar ve belli bir bölgesini sağa sola sürterek kaşımaya başlarsa muhtemelen yılan veya akrep sokmuştur.Yılan ve akrep zehirli değilse köpeğiniz için önemli bir tehlike söz konusu değildir.Eğer zehirlilerse esas sorun antidot serumu temin etmektir.Isırılan bölgeye derhal turnike uygulayın.10 dakikada bir turnikeyi 1 dakika süreyle çözün ve tekrar bağlayın.Köpeğinizde kasılmalar, titremeler,kramplar, solunum problemleri başlarsa hiç vakit kaybetmeden veterinerinizi arayın.O anti-serum ararken siz kliniğe gidin.
DONMA—Soğukta hareketsiz kalan (özellikle kısa tüylü) hayvanlarda donma görülebilir.Köpeğinizi soğuk havalarda bağlı tutmayın.Bazı durumlarda kısmi donma görülebilir.Kısmi donma kulak, parmak, kuyruk ucu, penis ve vulvada oluşabilir. Dil ve dişetlerinde morarma,hareketsizlik,uyku hali donmanın belirtileridir.Köpeğinizi derhal sıcak kapalı bir ortama alın.Köpeği çok ani ve hızlı ısıtmak şoka sokabilir.Vücut ısısını yavaş yavaş yükseltmelisiniz.Isıyı yükseltirken masaj yaparak kan dolaşımını sağlamak çok faydalıdır.
SUDA BOĞULMA—Normalde köpekler iyi birer yüzücüdürler;kolay kolay boğulmazlar. Ancak uzun süre sudan çıkamazlarsa su yutup boğulabilirler. Yüzme havuzları bu sebepten tehlike oluştururlar. Köpekli evlerin havuzlarına sensor taktırması çok gerekli bir tedbirdir. Sudan çıkardığınız köpeğinizi yan çevirerek yatırınız. Başını yana çevirin ve aşağı doğru eğim verin. Hafifçe sallayarak yuttuğu suyun çıkmasını sağlayın. Köpeğinizin solunumu durmuşsa suni teneffüs yaptırın. Nabız alamıyorsa nız (emin olamıyorsanız yapmayın),kalp masajı yapın.