Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

KÖPEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Köpekler en kalın ve en sert kemikleri hiç zorlanmadan kırabilirler. Bu sebepten birçok kişi bu denli sağlam dişlerin asla çürümeyeceğini, taş yapmayacağını düşünür. Ne var ki bu doğru değildir. Köpeklerin diş ve diş etleri de aynı insanlarınki gibi bakım ister. Gerekli bakım yapılmazsa diş taşları, çürükler, diş eti hastalıkları oluşur.

Yavru köpeklerde 28 adet geçici, yetişkinlerde 42 adet kalıcı diş vardır. Süt dişleri köpeğiniz 4 haftalıkken çıkmaya başlar ve genellikle 14-30 haftalık olunca yerlerini kalıcı dişlere bırakmak üzere düşerler. Diş değiştirme döneminde yavruların iştahında azalma görülebilir. Diş etlerindeki şiddetli kaşınmayı azaltmak için çiğnemeye uygun kemikler, oyuncaklar yavru köpeğinize yardımcı olacaktır. Köpeğiniz çiğnemeye uygun bir şeyler bulamazsa, bilin ki evdeki mobilyalarınızı kemirmeye başlayacaktır. Yavru köpeğinizin süt dişlerini haftada 2-3 kez bir çay kaşığı yemek sodasına batırdığınız yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Köpeğiniz kalıcı dişlerine eriştikten sonra, dişlerini pet shoplarda satılan özel diş macunu ve diş fırçaları ile haftada 2-3 kez fırçalamaya devam etmelisiniz.İnsanlar için üretilmiş diş macunları köpeğiniz için uygun değildir. İçerdikleri Florid köpeklerin midelerini rahatsız eder. Ayrıca çok miktarda Florid’in köpeklerde toksik etkisi vardır.

Köpeğinize diş taşlarının oluşumunu azaltacak,özel tasarlanmış çiğneme oyuncakları vermek, kuru mamayla beslemek,diş fırçalamasını ihmal etmemek ve yılda bir kez veterinerinize ağız-diş kontrolü yaptırmak bu hastalıklara karşı alınacak belli başlı tedbirlerdir.
 

Başlıca diş-ağız sağlığı problemleri:

PLAK :Bakteri, tükürük, dökülmüş epitelyal hücreler, yemek artıkları dişi kaplayan ince bir tabaka oluşturur; buna plak denir. Bu tabakalar fırçalanıp temizlenmezse, zamanla kalınlaşıp sertleşir ve TARTAR oluşur. Dişlerde biriken plak zamanla gingirada yangı, diş sınırında kızarma ve şişmeye sebep olur. Gerekli temizlik ve bakım yapılmazsa, diş etlerinde şiddetli kanama görülür, rahatsızlık periodontal hastalığa (dişin bağlayıcı dokusunda bozulma) dönüşür. İlerleyen periodontal rahatsızlığın sonucunda kemik kaybına yol açan endotoksin maddeler açığa çıkar; bu da diş kökünü etkisi altına alarak diş çürüklerine sebep olur. Diş diplerinde sarı-kahverengi birikintiler, kötü ağız kokusu, kızarmış diş etleri, ağızdan akan pembe renkli salya ağız-diş hastalıklarının belirtileridir. Kaniş, yorkshire gibi ırklar, orta yaş ve üstü köpekler daha fazla risk altındadır.

Köpeklerdeki diş plakları fırçalamakla, diş taşları, veteriner hekiminizin uygulayacağı CAVİTRON denilen cihazlarla temizlenir. Periodontitis ve gingivitis için antibiyotik tedavisi de gereklidir. Temizlik sonrası ağız ve dişlerin temiz kalmasını sağlamak için jel ve sprey ağız bakım ürünleri tavsiye edilir. 

Dostlarımızdan
Yorumlar :)