Ülkemizde köpek üretim çiftlikleri henüz Avrupa ve Amerika standartlarında üretim yapamamaktadırlar. Ülkemizde üreticileri denetleyen kanunlar, yönetmelikler maalesef istenilen kapsamda değiller; fakat ister yurt dışından, ister Türkiye’deki bir üreticiden köpek satın almayı düşünüyorsanız aşağıdaki soruları üreticiye sormanızda büyük yarar vardır:
Yavrunun anne ve babasının sertifikası var mı?—bazı kalp, göz, kalça hastalıkları kalıtımsaldır. Anne ve baba köpeğin kalıtımsal olarak bu hastalıkları taşımadığına dair uzman veteriner hekimin/kurumun verdiği bir rapor var mı? Yurt dışındaki ciddi üreticiler köpekleri için sağlık sertifikası alırlar.
Alacağınız yavrunun anne ve babasının kilosu/ebatı nedir?—kimi insanlar büyük, kimi insanlar minyatür köpekler almak ister. Anne ve babanın kilosu/büyüklüğü almayı düşündüğünüz yavrunun gelecekteki kilosu/görüntüsü hakkında size fikir verebilir.
Anne ve baba köpekle tanışın—köpeklerin davranış biçimlerine, genel karakter özelliklerine bakın. Sakin mi, saldırgan mı, utangaç mı, sevecen mi?
Almayı düşündüğünüz yavru sosyalleştirilmiş mi?—yavrunun başka insanlarla ve diğer köpeklerle ilişki halinde olması çok önemlidir. Köpeklerde sosyalleşmenin gerçekleştiği en önemli yaş aralığı doğumdan sonraki 6-16 hafta arasıdır. Bu zaman diliminde sosyalleştirilmeyen yavrular ileride uyum sorunu yaşayabilirler.
Yavrunun hangi aşıları yapılmış?— Aşılar köpeğinizi bulaşıcı hastalıklardan korudukları için büyük önem taşırlar.
Yavrunun paraziter ilaçlaması yapılmış mı?
Almayı düşündüğünüz köpeğin kardeşlerinde herhangi bir hastalık görülmüş mü?
Yavru herhangi bir sebepten veterinere götürülmüş mü? Daha önce bir hastalık geçirdiyse uygulanan tedavi nedir? Gerekirse veterinerin telefonunu isteyin ve ayrıntılı bilgi alın.
Üreticiden referans isteyin—üreticiden daha önceki yıllarda köpek satın almış birkaç kişiyi referans olarak göstermesini isteyin. Onlara, satın aldıkları köpekleriyle herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadıklarını sorun.
Üretici size herhangi bir sözleşme imzalatmak istiyor mu?—bazı üreticiler size bir sözleşme imzalatmak isteyebilir. İmzalamadan şartları dikkatli okuyun. Köpeği eve götürdükten kısa bir süre sonra ortaya çıkabilecek önemli bir sağlık sorunu karşısında tüm masraflar üstünüze kalabilir. İyi üreticiler sattıkları köpeklerin sağlıklarından emin olmalıdırlar. Önemli bir sağlık sorunu çıkması durumunda köpeği geri alma garantisi vermelidirler. Bu önemli bir ayrıntıdır; mutlaka üreticiden bu garantiyi isteyin.
Üreticinin şart koyduğu özel talepleri var mı?—özellikle yurt dışındaki bazı üreticiler sattıkları yavruların ileride üretilmesine izin vermezler ve belli bir yaş döneminde kısırlaştırılmalarını şart koşabilirler.
Üretici almayı düşündüğünüz yavruyu hangi mamayla besliyor?
Almayı düşündüğünüz yavrunun veteriner hekimden alınmış sağlık belgesi var mı?—‘sağlıklıdır’ raporu olmayan yavruları sakın satın almayın. Rapor, satıcının/üreticinin yanında çalışan bir hekim tarafından verilmişse başka bir hekimin (dışarıdan) daha köpeği muayene etmesini isteyin.
Almayı düşündüğünüz yavrunun aile ağacı var mı?—eğer varsa, diğer köpeklerin kaç sene yaşadıklarına, kaçar yavru doğurduklarına bakın.
Üretici bir klüp üyesi mi?—yurt dışındaki bazı ciddi üreticiler saygın-güvenilir klüplere üyedirler ve yetiştirdikleri köpekler bu özel klüplerden/kurumlardan secere belgelidir. Her secere belgesi köpeğin ırkının en güzellerinden olduğunu belgelemez. Bazı yerel üreticiler kendi secere belgelerini hazırlayabilirler. Köpeğin secere belgesi ancak otoritelerce kabul gören kurumlar tarafından onaylanmışsa bir anlam taşır.