Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

KEDİLERDE CÜCELİK

Cücelik genç hayvanlarda büyüme hormonu eksikliğine veya kalıtımsal defekte bağlı olarak şekillenen bir durumdur.

Cüceliğin sebepleri:

Hipofize bağlı cücelik (pituitary dwarfism)-- Hipofiz bezinin salgıladığı bir ya da birden fazla büyüme hormonunun az salgılanması ya da hiç salgılanmaması sonucu oluşan cüceliktir. Doğum sonrası yavruda hiçbir anormallik yoktur. Doğumdan 2-3 ay sonra yavrunun diğer kardeşleri kadar büyüyüp, serpilmediği görülür. Yavru orantılı bir vücut yapısına sahiptir fakat olması gerekenden küçüktür.

Hipofiz bezine bağlı cüceliğe büyüme hormonlarının az salgılanması ya da hiç salgılanmaması sebep olur. Hipofiz bezinin iyi gelişememesi, hipofiz bezinde oluşan kistler veya tümörler, kanser, travmalar bu hormonların üretimine engel olabilir.

Kalıtımsal Cücelik—hatalı bir gen cüceliğe sebep olabilir. Yavruda kalıtımsal cücelik olması için hem annenin hem de babanın bu hatalı geni taşıyor olması gerekir. Eğer anne-babadan sadece bir tanesi bu hatalı geni taşıyorsa doğan yavrularda cücelik görülmez fakat yavrular bu geni taşırlar (taşıyıcı cücelik). Kalıtımsal cücelik köpeklerde en sık German Shepherd ırkında görülür. Diğer yatkın ırklar Carnelian Bear Dog, Spitz, Toy Pinscher, Weimaraners’ dir. Cücelik geni taşıyan veya kalıtımsal cüceliği olan hayvanlar üretilmemeli ve kısırlaştırılmalıdır. Cücelik, kedilerde her ırkta görülebilir. Tavşanlar, hamsterler, fareler cüceliğin görüldüğü diğer pet hayvanlardır.

Bazı cüce hayvanlar orantılı bir vücut yapısına sahip değillerdir. İskelet yapılarında anormallik vardır. Kimilerinde bacaklar çok kısa, kimilerinde kafa normal ölçüde vücut ufaktır. Bu tip cücelere ‘’chondrodystrophic (iskeletsel) cüce ‘’ denir.

Cücelik nasıl anlaşılır:

  • Yavrunun kardeşlerinden ufak olması, gelişip-serpilememesi
  • Yumuşak pamuğumsu bir tüy yapısı
  • Bebek tüylerini atamamak
  • Tüy kaybı (bazı alanlarda tüy dökülmesi, yerine yeni tüylerin gelmemesi)
  • Kol ve bacakların gelişmemesi, kısa kalması
  • Deride hiperpigmantasyon (renk koyulaşması)
  • Süt dişlerini dökememek, yetişkin dişlerinin çıkmaması
  • Tiz bir havlama/miyavlama
  • Erkeklerde testislerin küçük kalması, kısırlık
  • Dişilerde kızışma olmaması, kısırlık

Cüceliğin klinik bulgularla teşhisi için kan analizleri, hormon testleri gereklidir. Büyüme hormonu eksikliğine bağlı cücelikte haftada birkaç sefer uygulanan büyüme hormonu takviyesi önerilir. Cüce hayvanlarda tiroid hormonu eksikliğine çok sık rastlanır. Böyle bir durumda hastaya tiroid hormonu takviyesi de gerekir. Eğer hipofiz bezi fonksiyonları çok azsa kortizon tedavisi de önerilebilir.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)