Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

HAMSTERLAR VE HAMSTER BAKIMI

Cüce Rus hamster’i ilk kez 1905’de Thomas Campbell tarafından keşfedildi. 1963’den beri üretilmektedir. Suriye hamster’i ilk kez 1930 yılında zooloji dalı öğretim üyesi prof. İsrael Aharuni’nin bir dişi hamster ve 12 yavrusunu bulmasıyla keşfedildi. Aynı üniversiteden Dr. Ben Menahem bu yavrulardan 2 dişi ve 1 erkeği alarak bu cinsi üretmiştir. Evcil hamster’in ataları bu hayvanların yavrularıdır. İlk orijinal hamsterlar kısa, yumuşak, sarı-kahverengi tüylü, sırtlarında ve yanaklarında siyahımsı lekeler olan, karın bölgesi gri-beyaz hayvanlardı. Şu anda pet hayvanı olarak evlerde beslenen değişik renk ve tüy uzunluğu olan hamsterlar sonradan yapılan selektif üretim çalışmaları ile elde edilmiştir.

Hamsterlar Avrupa ve batı Asya’daki tarım alanlarında, step arazilerde yaşarlar. Yuvaları toprak altlarındadır. Yuva tabanlarını ot, çalı çırpıyla kaplar, kış için yiyeceklerini depolarlar. Ana gıdaları sebze ve meyvelerdir. Atmaca, baykuş, gelincik gibi hayvanlar başlıca düşmanlarıdır.

Hamsterların derileri, vücutlarına bol gelen bir elbise gibidir. Ayak yapılarından dolayı çok iyi tutunabilir ve tırmanabilirler. Ön ayaklarında 4, arka ayaklarında 5 parmak vardır. Kuyrukları 1 cm. kadardır. boyları 10-15 cm., ağırlıkları 150 gr. civarıdır. Yaklaşık 3-4 yıl yaşarlar. Gözleri çok iyi görmez ve renk körüdürler. Buna karşılık çok iyi koku alırlar. Yanaklarının içinde depo vazifesi göre keseler vardır. Topladıkları yemekleri bu keselere doldurur yuvalarına taşırlar. Nadiren yavrularını da ağızlarının içindeki bu keselerde taşıdıkları görülmüştür. Hamsterların sindirim sistemleri yemeklerini tam olarak ayrıştırıp hazmetmesine uygun olmadığından bazen sindirilmemiş gıdadan zengin dışkılarını tekrar yerler.

HAMSTER BAKIMI

Hamsterlar yalnız yaşamayı severler. Birden fazla hamsteri bir kafese koyarsanız sonu ölümle bitebilecek şiddetli kavgalar yaşanabilir.

Hamsterlar 3-4 haftalıkken sütten kesilirler. 6. Haftadan itibaren ergenliğe girerler. Gündüzün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Öğleden sonra aktifleşmeye başlarlar.  Tek bir hamster için minumum kafes ölçüsü 60x45 cm taban, 30 cm yüksekliktir. Kafeslerine konacak bir hamster çarkı onu hem çok mutlu edecek hem de günlük gerekli egzersizi yapmasını sağlayacaktır. Hareket etmeyen hamsterlar yağ bağlar, önemli sağlık sorunları yaşarlar. Kafesin içine koyacağınız tırmanabileceği bir dal, boş makaralar, ceviz kabukları hamsterların belli başlı oyuncaklarıdır. Kafesin tabanına 3-5 cm kalınlığında yataklık veya bataklık kömürü ve kum karışımı ya da pet-shop’larda satılan hazır sıkıştırılmış yonga ürünlerinden serebilirsiniz. Ayrıca kafesin içine bırakılacak bir miktar saman, yatağını hazırlaması için iyi bir malzemedir. Kazılmış yerlerde uyumayı sevdikleri için parçalanmış kağıtları, samanları içine doldurabilecekleri küçük bir yuva kutusu koymayı unutmayın. Haftada 1 kez kafesi uygun temizlik malzemeleri ile yıkayıp temiz taban malzemesi serin.  Hamsterlar yüksek ısılarla baş edemezler. Kafesi asla doğrudan güneş alan bir yere yerleştirmeyin. Isı 27 dereceyi geçerse hamster vücut fonksiyonlarını yavaşlatır ve derin uykuya dalar.

Hamsterlar, ön dişlerinin aşırı uzamasına mani olmak için mutlaka kemirebileceği ve dişlerini bileyebileceği bir şeylere ihtiyaç duyarlar. Kemirme taşları, özel hamster krakerleri, pişmemiş dana kemiği, ahşap oyuncaklar bunlardan bazılarıdır.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)