Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

YENİ BEBEK VE KÖPEK

Aileye yeni bir bebek ekleneceği zaman köpek sahiplerinin bir takım endişelere kapılması gayet normaldir. Bu duruma köpeğinizin kolay adapte olabilmesi için çalışmalara doğum gerçekleşmeden aylar öncesinden başlamalısınız. Köpekler sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Davranışlarında sürü psikolojisi  hakimdir. Köpeğiniz eve gelen bebeği sürüye eklenen yeni bir üye olarak algılayacaktır. Doğuma kadar olan süreyi iyi değerlendirmeli, bebeğinizin hiyerarşik olarak sürüdeki yeni yerini hazırlamalısınız.

DOĞUMDAN ÖNCE YAPMANIZ GEREKENLER

  • Köpeğinizin temel itaat eğitimi varsa, her şey daha kolay olacaktır. Eğer yoksa doğuma kadar bu eğitimi almasını sağlayın. Dur, kal, otur, hayır, evet gibi basit komutları bilmesi işinizi çok kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğiniz eve geldiğinde ister istemez köpeğe ayırdığınız ilgi ve zamanda bir miktar azalma olacaktır. Bebek eve gelmeden aylar öncesinden köpeğinize ayırdığınız ilgi ve oyun saatlerini biraz azaltın. Böylelikle, köpeğiniz daha az ilgi ile bebeği ilişkilendirmeyecektir.
  • Köpeğinizi fırsat buldukça arkadaşlarınızın bebekleri ile tanıştırın. Köpeğiniz bebeğe yaklaşırken tasmasından tutun ve onunla yumuşak bir sesle konuşun. Tanıştırma esnasında köpeğinize en çok sevdiği ödüllerden verin ve onu okşayın. Böylelikle, minik bebeklerin kurabiye getiren iyi sürü mensupları olduğunu düşünecektir. Eğer köpeğiniz bebeğe tepki gösteriyorsa sakın onu azarlamayın ve bağırmayın. Sakince onu uzaklaştırın ve en kısa zamanda tekrar deneyin.
  • Eğer köpeğinizi bebeğin odasına sokmayacaksanız en baştan sınırları çizmelisiniz. Köpek daha aylar öncesinden o odaya girmemesi gerektiğini öğrenmelidir. Bu sebepten odayı yerleştirirken veya hazırlarken köpeğin içeriye girmesine izin vermeyin. Ona kapının dışında yatması gerektiğini öğretmelisiniz. Bebek eve geldikten sonra yasaklarsanız, yasağı bebekle ilişkilendirip bebeğe tepki duyacaktır. Odaya girmesine izin verecekseniz, odanın belli bir yerinde yatması gerektiğini öğretin. Bebeğin oyuncaklarıyla oynamasına izin vermeyin.
  • Bazı köpekler, özellikle küçük ırklar bebek ağlamasını tehdit oluşturan bir ses olarak algılayıp, agresyon gösterebilir. Bunu önlemek için bebek ağlamalarını kaydettiğiniz bir kaseti her gün birkaç sefer köpeğinize dinletin ve bu esnada ona bir ödül ikram edin.
  • Bebekler yürümeye başladıklarında ilk işleri evdeki köpeğinize sarılmak, onların kafa ve kuyruklarına yapışmak olur. Köpekler çoğu zaman bu hareketleri bir tehdit olarak alır ve saldırabilirler. Aylar öncesinden köpeğinize, aynı bebeklerin yaptığı gibi, garip sesler çıkararak sarılın, çekiştirin, mıncıklayın, kuyruklarını çekin. Bu esnada köpeğinizin bunu iyi bir şey olarak algılaması için ödüllendirin. Mıncıklama oyunlarınızın şiddetini gün geçtikçe arttırın.
  • Çoğu köpek mama kaplarına yanaşılmasına tepki gösterir. Bebeğinizin emekleme döneminde zarar görmemesi için, aylar öncesinden, köpeğiniz yemek yerken mama kabına yanaşın ve içine çok sevdiği bir ödül bırakın. Böylelikle mama kabına yanaşanları sevdiği ödüllerle ilişkilendirecektir.
  • Doğum gerçekleşince, anne eve gelmeden bir gün önce, bebeğin kullandığı battaniye veya zıbını eve getirip, köpeğinizin yatağına serin. Bu şekilde onun kokusunu gelmeden önce tanımış olur. Eğer köpeğiniz bu eşyalarla oynamak isterse kesinlikle izin vermeyin. Eşyaları sakin bir şekilde ondan alın; bir saat sonra tekrar deneyin. Köpeğinizin yeni bebekle oynayamayacağını bilmesi çok önemlidir.

BEBEĞİN EVE İLK GİRİŞİ

  • Yeni bebeğinizle kapıdan ilk girdiğinizde bebeği aile fertlerinden olmayan biri taşırsa daha iyi olur. Her zaman yaptığınız gibi köpeğinizle merhabalaşın. Günlük rutin merhabalaşmalarınızın dışına çıkmayın. Ona bir ödül verebilirsiniz. Köpeğiniz sakinleşince, ona bir tasma takın ve kontrollü bir şekilde bebekle tanıştırın. Köpeğiniz sakin ve pozitif davranıyorsa koklamasına izin veri. İlk tanışmayı çok uzun tutmayın ve bebeği odasına götürün.
  • Evinizde birden fazla köpek varsa, kapıdan girdiğinizde önce lider köpeği selamlayın, sonra öbürleriyle selamlaşın. Aynı tanıştırma merasimini lider köpekle başlayarak yapın.

BEBEKLİ İLK GÜNLER

  • Köpekler sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Mutlaka bir lider köpek olmalıdır. Normal şartlarda bu lider köpek köpeğin sahibidir. Aileye (sürüye) eklenen bebek bu sürüde yer alacaktır. Köpeğiniz hiyerarşik düzende bebeğin daha üst seviyede olduğunu anlamalıdır. Bu sebepten köpeğinize normalden fazla ilgi gösterip onu şımartmayın. Bu davranışlar kendini bebekten daha üst bir konumda zannetmesine sebep olur. Bebeği her beslediğinizde ona da ödül vermeyin. Bebeğinizle oynadığınızla illa ona da bir oyuncak uzatmayın. Bu davranışlar köpeğinizin kendini bebekle eşit konumda hissetmesine sebep olur. Kısa bir süre sonra köpeğiniz üstünlük kurmaya çalışabilir.
  • Köpeğinizin en sakin olduğu zamanlarda yanınıza çağırın. Onunla sakin ve güzel bir ses tonuyla konuşun. Bebeğinize sakin yanaşıyorsa onu ödüllendirin. Eğer köpeğiniz sinirleniyor ve saldırganlık gösteriyorsa, aşırı tepki göstermeden, bağırıp azarlamadan onu mekandan uzaklaştırın. Daha sonra tekrar deneyin. Unutmayın ki, pozitif eğitim olumlu davranışların ödüllendirilmesi, olumsuz davranışların görmezden gelinmesi esasına dayanır. Sabır ve istikrarla kısa bir süre sonra köpeğiniz ailenin bu küçük yeni ferdine alışacak onun en iyi arkadaşı olacaktır.
  • Şartlar ne olursa olsun köpeğinizle bebeğinizi denetimsiz baş başa bırakmayın. En uysal köpekler dahi bebeğinizin bir davranışını tehdit zannedip, saldırabilir. Bu davranışın altında zarar vermek amacı değil, kendini koruma içgüdüsü yatar.

SAĞLIK AÇISINDAN

Evdeki hayvanlar bebeklere sağlık açısından bir tehdit oluşturmaz. Köpeğinizin aşılarının ve iç-dış paraziter ilaçlamasının yapılmış olmasına dikkat edin. Havada uçuşan tüyler sizi endişelendiriyorsa, köpeğinizi tıraş ettirmenizi (doğumdan 2-3 hafta önce) önerebiliriz. Bebeğiniz emeklemeye başladığında sokaktan gelen köpeğinizin patilerini yıkamalısınız. Hayvanla büyüyen çocukların ileride daha sosyal, daha mutlu ve merhametli bireyler oldukları gözlemlenmiştir. Lütfen köpeğinizi bebeğinize karşı bir tehdit olarak görüp, köpeğinizden vazgeçmeyin. Biraz sabır, biraz emekle bebeğiniz çok değerli bir kardeşe sahip olabilir.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)