Bizi arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. Telefon: 444 26 46 Email:info@animallia.com

TAVŞAN BAKIMI

Tavşanlar sanıldığının aksine, kemirgen ailesine değil, tavşangiller ailesine mensup hayvanlardır.Kocaman kulakları,faklı tüy yapıları ve ağızlarındaki 2 set diş tavşanları diğer kemirgenlerden ayırır. Okyanusya hariç,dünyanın her yerinde yerli olarak bulunurlar. Yaklaşık 50 farklı tavşan türü vardır.Ortalama ömürleri 4-9 yıldır. Tavşanlar otobur ve crepuscular(gün batımı-gün doğumu arası aktif) hayvanlardır. Sosyalleşmeyi çok severler ; yalnız kalırlarsa depresifleşirler.

Tavşanlar sakin ortamlarda yaşamak isterler.Yüksek seslerden, gürültüden rahatsız olurlar. Kafesleri sıkılmadan hareket edebilecekleri büyüklükte olmalıdır. Kafesi, doğrudan güneş almayan fakat aydınlık, havadar (cereyan almayan) bir yere yerleştirin. Isı çarpmaları çok tehlikelidir. Tavşan beslemek için ideal ısı 15-25 derecedir. En ideal kafesler, zeminlerinde kirlerin birikmesi için ızgaraları olan modellerdir. Bu ızgara aralıklarının tavşanın ayağının geçemeyeceği küçüklükte olmasına dikkat edin, aksi takdirde ciddi yaralanmalara sebep verebilirsiniz. Tavşanlar zemini kazıp,toprağın altına saklanmayı çok severler. Onların bu ihtiyaçlarını karşılamak için,kafese içi bol kuru saman dolu küçük bir yuva koyun. Böylece samanları eşeler ve kendini içinde güvende hissedeceği bir yuva yapar. Pet shoplarda satılan akıtmayan özel bir suluk,tuvalet kabı vazifesi görecek ufak bir kap, mama kabı, birkaç oyuncak başlıca gerekli malzemelerdir. Kemirme ihtiyacını karşılamak için manavlardaki tahta sebze kutuları, karton koliler idealdir. Haftada bir kez kafesi uygun temizlik malzemeleri ile yıkayın . Pet shoplarda tavşan kafeslerinin dezenfeksiyonu için satılan ürünlerden kullanabilirsiniz.

Tavşanınızın her gün 3-4 saat evde serbest hareket etmeye ihtiyacı vardır.Onu serbest bırakacağınız alanda boşta elektrik –bilgisayar- telefon v.b kabloların olmamasına dikkat edin. Maalesef tavşanların kemirmemeleri için eğitilmeleri mümkün olmuyor. Ama siz yine de onu kemirmemesi gereken bir şeyi kemirirken görürseniz el çırpıp vazgeçirmeye çalışabilirsiniz. Yüksek sesle bağırıp onu korkutmayın; çünkü tavşanlar korktukları zaman tuvaletlerini yaparlar.

Tavşanlar temizlik için tüylerini yalar. Yalarken yuttukları tüyleri kusamadıkları için bu tüy yumakları mide ve bağırsak problemlerine sebep olurlar. Kısa tüylü tavşanları haftada 2 kez, uzun tüylü ırkları her gün taramak gereklidir.Özellikle mevsim değişmelerinde tüy dökümü fazlalaşır.Tarayarak ölü tüyleri toplamak tavşanınızın sağlığı açısından önem taşır. Tavşanların tırnakları doğada sert zeminlerde yürüdükleri için törpülenir ve uzamazlar. Kafeste yaşayan tavşanların 2 ayda bir tırnaklarını kesmek gerekir. Aksi takdirde tırnakları uzar ve kırılır. Giyotin tipi tırnak makasları bu iş için daha uygundur. Tırnakları keserken damarlı bölgeye gelmeme sine çok dikkat edin.  Bu işi daha önce hiç yapmadıysanız veteriner hekiminizden size gösterme sini isteyin.

Tavşanların dişleri yemek yerken birbirlerine sürter ve doğal bir şekilde törpülenir. Kafese koyacağınız tahta, karton, dal gibi malzemeler de tavşanınızın dişlerini törpülemesine yardımcı olacaktır. Bazen çene yapılarındaki bozukluklardan dolayı tavşanların dişleri törpülenemez ve dişler olmaması gerektiği kadar uzar. Bu tip durumlarda dişlerin kesilip törpülenmesi için tavşanınızı veterinerinize götürmelisiniz.


TUVALET EĞİTİMİ

Tavşanlar çok temiz hayvanlardır. Tuvaletlerini hep aynı noktaya yaparlar. Tuvalet alışkanlığı nın olması için tavşanınızın en az 3 aylık olması gerekir. Yeni aldığınız tavşanınızı 1-2 gün gözlemleyin; kafesin neresine tuvaletini yapıyorsa oraya içine temiz havlu kağıt serili küçük bir tuvalet kabı koyun. Genelde tuvaletlerini kaba yapmasında bir sorun yaşamazsınız. Tuvalet kaplarının içine kum, talaş gibi malzemeler sermeyin. Bunları yutan tavşanınızda sindirim ve solunum problemleri görülebilir. Bazen tavşanlar ilk günden mama kaplarını tuvalet olarak kullanırlar. Israrcı olmayın.  Mama kabını tuvalet kabı olarak kullanın ve başka bir mama kabı koyun (mama kabını kafesin zeminine koymayın, tele asın). Tavşanlar iki tür kaka yaparlar. Birincisi hepimizin bildiği sert küçük misketlere benzeyen kakadır. Diğeri cecotropes dediğimiz, sindirilmemiş gıdalardan yana zengin, besin değeri yüksek yumuşak bir kakadır. Tavşan bu kakayı günde bir kez yapar ve bunu yalayarak yer.

Dostlarımızdan
Yorumlar :)