Bazı köpekler aşırı yalayarak, ısırarak vücutlarına (tüylerine, derilerine, deri altı dokularına vb.) zarar verirler. Bu yaralanmalar bazen hafif, bazen de çok ciddi olabilir.
Kendine zarar vermenin altında medikal veya psikolojik sebepler yatabilir:
Psikolojik sebepler—altında medikal sebepler yatmayan, obsessive-compulsive davranış bozukluğundan kaynaklanan zarar verme şeklidir. Stres, korku bu davranışları tetikleyen etkenlerdir. Aile fertlerinden birinin uzaklaşması, eve yeni bir hayvanın gelmesi gibi dış faktörler de bu davranış sorununu tetikleyen etkenlerdendir.
Medikal sebepler—kendine zarar vermenin altında medikal sebepler de yatabilir. Bunlar:
Kendine zarar verme eylemi genellikle 3 formda görülür :
Kuyruk kovalamak & kuyruk ısırmak—bazı köpekler kuyruklarını sanki kendi vücutlarının bir parçası değilmiş gibi yakalamaya çalışırlar. Kuyruk kovalayan her köpek kuyruğuna zarar vermez; fakat bazı durumlarda köpekler kuyruklarını yakaladıklarında sanki avlarını yakalamışçasına kuyruklarını ısırırlar. Bu ısırma öyle şiddetli olabilir ki, köpek kendi kuyruğunu koparabilir. Bull Terrier ve Doberman köpeklerinde bu davranış bozukluğu daha sık görülür.
Bacak bölgesini(lacral) yalamak—bazı köpekler saatler boyunca bacaklarını (genellikle bacaklarındaki eklem yerlerini) yalarlar. Bu yalama öyle aşırı boyuttadır ki deride ülserleşmeye ve enfeksiyonlara sebep olur. Yalamaya bağlı olarak bacaklarda şekillenen bu hastalığa Acral Yalama Dermatiti denir. Doberman, Great Dane, Labrador ve Irish Setter ırkı köpeklerde bu davranış daha sık görülür.
Emerek zarar verme—bazı hayvanlar gövdelerinin yanlarını, başlarının yetiştiği bölgeleri emerler. Bu davranış bozukluğu genellikle bebek yaşlarda başlar ve devam eder. Emme o kadar ısrarlı bir davranış haline gelir ki, emilen bölgedeki tüm tüyler dökülür ve ülseratif yaralar oluşur. Bu davranış bozukluğu Doberman ırkı köpeklerde sık görülür.
Hastalığın tedavisi sebeplerin medikal veya psikolojik olmasına göre değişir. Medikal sebeplerden kaynaklanan vakaların tedavisi daha kolaydır. Psikolojik sebepleri ortadan kaldırmak daha zordur.